Onze keuken heeft altijd al voor meerdere doelen gediend. Het vormt niet alleen het hart van het huis waar de familie en vrienden kunnen samenkomen, maar een keuken is evenzo een functionele ruimte om te koken, werken of gewoon te ontspannen. 



Onze keuken zal haar hybride functie ook in 2022 voortzetten. Vanuit een ontwerp perspectief zullen vooral de diepe blauwe en bosgroene tinten in 2022 in de mode zijn. Dit geaccentueerd met koperen hardware, kenmerkende vloeren en een nieuwe benadering van de toegepaste keukenverlichting. 



Hieronder vertelt i-Mania jou nog ietsje meer over de keukentrends van 2022.



Antiek of vintage meubilair 

De toekomstige keukentrends gaan over het verdrijven van alle mogelijkheden van een soort showhuis. De introductie van wat antiek of vintage meubilair in een keuken heeft het onmiddellijke effect van het creëren van een warme, bewoonde thuisomgeving. 



Het zogenaamde ‘boerenkeuken’ meubilair is hierbij (voor een traditionele uitstraling) de voor de hand liggende keuze. Het is immers tijdloos, gebouwd om lang mee te gaan en soms nog vaak goedkoop op antiekbeurzen te vinden. Deze antieke stukken zullen zeker karakter aan de keuken geven.



Een ‘gelaagde’ verlichting 

De beste manier om de juiste verlichting voor een veeleisende ruimte als de keuken te krijgen, is door meerdere soorten verlichting ‘over elkaar heen te leggen’. Begin hierbij met de plafondspots om de bredere breedte van de ruimte te verlichten. 



De verlichting onder de hangende keukenkasten kan een directe taakverlichting aanbieden voor de plaatsen waar alles voorbereid wordt. Het interieur van de glazen kasten verlichten is alsmede prachtig om al het glaswerk en decoratief serviesgoed er goed uit te laten zien. 



Gebruik verder hanglampen over de keukentafel of het kookeiland en je hebt zowel taakverlichting als sfeerverlichting voor elke mogelijke gelegenheid.



Open planken 

Deze look zal in 2022 een comeback maken. Je zult nu allemaal open planken zien die voor opslag en voor het showen van mooi ontworpen items in de keuken gebruikt worden. Dit kunnen evenzo mooie plekken zijn om jouw koffiehoekje of wijnbar te tonen. 



Sommige ontwerpers kiezen ervoor om een enkele open plank voor kunstwerken in plaats van keukenitems te gebruiken om deze kamer wat extra op te fleuren.



Natuurlijke materialen

 

Het gebruik van natuurlijke materialen is tijdens de pandemie aanzienlijk toegenomen en zal in aantrekkingskracht toenemen naarmate de keukenkasten van marmer, graniet en ongeverfd hout een vaste waarde worden. Ze bieden niet alleen een rijke esthetische kwaliteit, maar ze worden ook steeds meer vanwege hun gezondheidsvoordelen erkend. Dit betekent met andere woorden het verminderen van de hoeveelheid chemisch behandelde items in een huis...



De keuken als een woonruimte! 

Ga ook voor een heel gezellige, gastvrije keuken! De keukens van tegenwoordig zijn min of meer geëvolueerd tot een echte uitbreiding van de rest van de woonruimtes in een huis. 



De keuken is nu meer dan enkel een praktische plek. We behandelen het nu immers meer als een familiekamer dan alleen maar een plek om eten te maken. We weten per slot van rekening allemaal dat iedereen zich toch wel steeds meer in de keuken verzamelt! 



Keuken



Bronnen: countryliving, homesandgardens & thespruce