Als je vandaag nog een nieuwe smartphone aanschaft, dan is de kans groot dat deze één van twee volgende besturingssystemen gebruikt: Google’s Android (Samsung, LG, Sony, Pixel, de nieuwste Nokia’s, etc.) of Apple’s iOS. Deze twee platforms waren goed voor 99.7 procent van alle nieuwe smartphones die in 2017 geleverd werden (volgens IDC).



Dat percentage is vorig jaar zelfs nog hoger geworden, aangezien Microsoft de handdoek in de ring heeft gegooid omtrent Windows Phone en BlackBerry nu Android apparaten maakt...



Besturingssysteem

Het goede nieuws is dat beide besturingssystemen voor smartphones uitstekend zijn. Ze hebben nogal wat gemeen met elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die je zou willen weten. Hieronder zijn reeds wat interessante vergelijkingen terug te vinden (deel 2 en 3 volgen nog):



Betaalbaarheid

Apple is qua prijs altijd al in het hogere segment van de markt geweest, maar de iPhone X heeft dat naar een geheel nieuw niveau getilt met een startprijs van bijna 1000 euro en de iPhone XS Max zit daar nog boven. Indien je iets betaalbaarder wenst, dan beginnen de iPhone XR en de oudere iPhone 8 wat lager.



Ter vergelijking en qua aanbod van interessante toestellen concurreert niets met Android. Jij kan zoveel uitgeven als dat jij dat wilt, bijvoorbeeld met een Pixel 3 XL van Google en de Galaxy Note lijn van Samsung.



Maar, er is ook een enorm aanbod van goede, goedkope handsets van een fabrikant naar wens. Het feit dat Android ook toonaangevend is in gratis apps, maakt dit de ultieme keuze voor prijsbewuste personen.



APPS

Er zijn ongeveer 3.5 miljoen apps in de Google Play Store en in de Apple App Store zal je ongeveer 2.2 miljoen apps terugvinden. Eerlijk gezegd zijn getallen niet de beste statistiek omdat de meesten onder ons slechts een handjevol aantal apps gebruiken en de meest populaire beschikbaar zijn op beide platforms.



Traditioneel was iOS een lucratiever platform voor ontwikkelaars, dus was er een tendens dat nieuwe apps daar als eerste zouden verschijnen, maar dat is aan het veranderen omdat het marktaandeel van Android blijft groeien. In de VS is iOS nog steeds toonaangevend, maar ontwikkelaars elders richten zich steeds meer op Android.



Alternatieve APP installatie en sideloading

Het is relatief eenvoudig om apps op Android te sideloaden. Vink een vakje aan in de instellingen, download een APK en je bent klaar. Sideloading kan je echter wel blootstellen aan het risico van malware. Apple is gekant tegen app winkels van derden en sideloading. Dus is het aan jou de keus wat je wenst.



Welk systeem je ook verkiest, hier bij i-Mania hebben we altijd smartphone hoesjes en bijbehorende accessoires klaarliggen om jou mobiele leven volledig aangenaam compleet te maken!

PS. Lees hier het hele verhaal (in het Engels): https://www.digitaltrends.com/mobile/android-vs-ios/