Er is geen twijfel over mogelijk dat mobiele telefoons in een relatief korte tijd behoorlijk veranderd zijn ten opzichte van hoe ze vroeger waren. Toen de eerste camera begin jaren 2000 op een mobiele telefoon werd geïntroduceerd, had niemand ooit kunnen vermoeden hoeveel die camera technologie zou evolueren en vandaag de dag bijna het middelpunt van elke nieuwe smartphone zou worden. Of dat het daarbij behoorlijk omringd zou worden door camera accessoires zoals de selfie stick en ringlichten.



Wat is smartphone fotografie? 

Mobiele fotografie verwijst naar de kunst van het vastleggen van foto’s met een mobiel apparaat, in het bijzonder een smartphone. De term ‘mobiele fotograaf’ is veelal van toepassing op hobbyisten op het gebied van smartphone fotografie en al die individuen die de mobiele fotografie een beetje serieuzer als een kunstvorm omarmen dan de gemiddelde persoon. 



Dankzij computerfotografie en andere technologische vooruitgangen zijn smartphonecamera’s nu meer dan ooit in staat om beelden te produceren die vergelijkbaar zijn met die van sommige grote digitale camera’s. Dit heeft ongetwijfeld de populariteit van de smartphone fotografie vergroot. 



Maar net zoals het bezit van een DSLR camera en het maken van wat familie vakantiefoto’s van iemand nog geen echte fotograaf maakt, is degene die simpelweg met een smartphone of ander mobiel apparaat fotografeert ook niet noodzakelijkerwijs een ‘echte’ mobiele fotograaf.



De smartphone camera versus DSLR 

De camera’s op smartphones hebben zich de afgelopen jaren behoorlijk ontwikkeld. Met een toename in kwaliteit zijn ze daarbij alsook steeds gemakkelijker te gebruiken. Het is meestal niet zo moeilijk om de gewenste foto te maken die je wenst, vooral niet met geavanceerde telefoons. Ze werken goed voor de meeste scenario’s, maar kunnen soms wel wat verwarrend werken wanneer jij iets ongewoons probeert te fotograferen. 



De belangrijkste reden waarom de beelden van een DSLR er zo mooi uitzien op een smartphone scherm, is de aanzienlijk grotere sensor. Beeldsensoren hebben immers de grootste impact op het uiterlijk van het beeld, waarbij des te groter bijna altijd beter is. In technische termen zorgt het voor betere details, een kleinere scherptediepte en mogelijk helderdere beelden. 



En alhoewel de sensoren in smartphonecamera’s zeker groter zijn geworden, naderen deze de bovengrens van de hoeveelheid ruimte die ze in een telefoon kunnen innemen. De oplossing daarvoor? Het overbruggen van deze hardware beperking via slimme software!



Meerdere lenzen en software revoluties 

De overstap naar meerdere lenzen op smartphones is een klassiek voorbeeld van hoe je op een andere manier veelzijdigheid kunt bereiken wanneer de mogelijkheden van jouw camera beperkt zijn, namelijk door een andere camera hiervoor te laten zorgen. Meerdere brandpuntsafstanden is hiervan het meest populaire voorbeeld, maar er zijn ook enkele andere ongebruikelijke creaties. Monochrome sensoren kunnen daarnaast de tonaliteit plus het dynamisch bereik helpen verbeteren, aangezien zwart-wit beelden daar inherent beter in zijn. 



In eenvoudiger bewoordingen blijven smartphones zich continu aanpassen en via geavanceerde hard- en software combinaties conventionele camera uitdagingen overwinnen. We staan nog maar aan het begin van deze revolutie, maar we zeggen hierbij niet direct dat spiegelreflexcamera’s daarbij in gevaar zijn.



De gouden eeuw van fotografie 

Smartphones hebben op een monumentale wijze onze kijk op fotografie beïnvloed. Er was een tijd dat we het ons nooit hadden kunnen voorstellen dat we zo’n krachtige camera in onze jas- of broekzak zouden meedragen. Verder hadden we ons alsmede niet kunnen voorstellen dat we foto’s in de palm van onze hand zouden bewerken en ze onmiddellijk met onze vrienden zouden delen. Technologie heeft geweldige dingen gedaan voor de wereld van fotografie, dat is zonder twijfel waar. 



We leven dan ook in de gouden eeuw van fotografie, zowel in de mobiele als de DSLR en mirrorless camera wereld. Nog nooit is er zoveel bijzondere fototechniek in jouw hand aanwezig geweest met de complexiteit van de systeem camera en de computerkracht en compactheid van de moderne camera smartphone. 



En als jij van plan bent de volgende geweldige freelance fotograaf te worden of wanneer je semi-professioneel met je mobieltje op stap wilt gaan, dan heb je echt wel een geweldige camera kit nodig. Geen enkele kit is daarbij compleet zonder de essentiële camera accessoires van i-Mania! Want net als een echte superheld, heb je absoluut een gereedschapsriem nodig die volop gevuld is met allerlei snufjes en gadgets om alles met je camera voor elkaar te krijgen. 


CAMERA ACCESSOIRES

 



Bronnen: thesmartphonephotographer, techradar, artdaily

'