In dit interessante i-Mania lees je hoe ook jij een app bouwt zonder te weten hoe je moet coderen. Je leert erin dat no-code en low-code platforms zoals Bubble jouw bedrijf zo ook veel tijd en geld kunnen besparen. 



Want is het niet een prachtig idee dat jij een app voor jouw bedrijf zou kunnen bouwen zonder de dure en soms moeilijk te vinden softwareontwikkelaars in te huren? Dat is de ultieme belofte van low-code en no-code platforms!



Zelf je eigen problemen oplossen 

Ze ontnemen zo vanuit de handen van de software ingenieurs de macht om diverse workflowproblemen op te lossen. Kun jij je dit voorstellen? Dat alle ondernemers nu direct zelf op hun mini pc’s hun eigen problemen kunnen oplossen! 



Dit is een gigantische verschuiving. Want het feit dat iedereen, ongeacht de codeerfouten, hun weg naar een volledig functionele mobiele app kan slepen en neerzetten. Of zelfs een computer in gewoon Engels kan vertellen wat ze willen dat die app doet. Dat betekent dat bedrijven nu een zeer krachtig en goedkoop hulpmiddel hebben om snel hun digitale aanwezigheid te verbeteren. 



Toch zijn er een aantal dingen die de moeite waard zijn om te weten als jij je graag bij deze revolutie wilt aansluiten. Er zijn daarvoor enkele experts in het veld geïnterviewd om jou een aantal kritische tips te geven om ook zonder code door het (bedrijfs-) leven te gaan.



Communiceer zoveel mogelijk 

Zelfs low-code apps vereisen planning, beheer en training. Schakel daarom je eigen IT en juridische teams in om beveiligings-, compliance- en schaalproblemen in verband met deze nieuwe software te bewaken.



Pas op voor de mooie beloftes 

Test alle mogelijke tools (opties volgen later in het artikel) hiervoor zoveel mogelijk. En kies er vervolgens eentje die bij jouw vaardigheidsniveau past. Als je al een ervaring met software-ontwikkeling hebt, kies dan een tool die je veel vrijheid geeft bij het ontwerpen van jouw apps.



Ontgrendel jouw volledige potentieel 

No-code en low-code zijn niet alleen voor consumentgerichte producten. Maar je kunt ook de kracht van AI en machine learning van deze platforms benutten om de workflows voor interne teams te automatiseren.



Introduceer het in een vroeg stadium 

Probeer een app niet eerst teveel te perfectioneren voordat je deze introduceert. No-code platforms moeten ondernemers immers in staat stellen sneller te itereren en meer gegevens te verzamelen dan bij een traditionele codering het geval. Dus is het absoluut de moeite waard om zo vroeg mogelijk feedback van gebruikers te krijgen. Zorg er natuurlijk voor dat jij geen gevoelige en persoonlijke informatie zoals creditcard of burgerservicenummers in de app opslaat. 



Dit zijn interessante software tools om uit te proberen:



Adalo: voor het maken van native mobiele apps 

Als je absoluut binnen de kortst mogelijke tijd een app nodig hebt, dan is een web-app de beste keuze. Het voordeel van deze optie is dat je, in tegenstelling tot een traditionele native app, maar één codebase nodig hebt om deze te bouwen. Je hoeft immers geen app voor iOS en Android te ontwikkelen. 



No-code tools zoals Adalo kunnen jou helpen om al binnen enkele uren een app te bouwen en te lanceren. De traditioneel gecodeerde web-apps nemen daarbij aanzienlijk minder tijd in beslag dan een gecodeerde native mobiele app.



Bubble: voor degenen die flexibiliteit nodig hebben 

Je kunt met Bubble simpel interactieve apps voor meerdere gebruikers maken. Dit voor zowel desktop pc als smartphone en tablet webbrowsers. Waaronder alle functies die jij nodig hebt om een website zoals Facebook of Airbnb te bouwen. Bouw door middel van dit intuïtieve plus volledig aanpasbare platform met jouw eigen logica en beheer een app.



Glide: voor het maken van je allereerste app 

Of je nu een beginner of een IT professional bent. Je kunt binnen enkele minuten al een geweldige Glide app bouwen! Leer het binnen enkele minuten. Verbeter jezelf dagelijks. Bekijk de korte video’s, lange walkthroughs of lees de geschreven Glide handleidingen. De Glide vriendelijke community is bovendien altijd actief als je ergens mee vastloopt.



Webflow: voor het maken van websites en bestemmingspagina’s 

Webflow wordt al door meer dan 3.500.000 ontwerpers en teams gebruikt. Je kunt met Webflow elke website bouwen die je maar kunt bedenken. Dit alles met de volledige kracht van HTML, CSS en Javascript in een visueel canvas. Er is ook hier geen codering voor nodig! Zodat iedereen zich kan focussen op waar hij of zij goed in is. 



MINI PC

Bronnen: inc, adalo, bubble, glide & webflow