Kauw jij op je chocolade? Eet je meer dan zes vierkantjes van jouw chocoladereep? Geniet je er vooral ‘s avonds van? Je doet dan veel verkeerd! 



Eén van de simpele geneugten van het leven blijkt zo verrassend ingewikkeld te zijn. Dit is wat een voedingswetenschapper erover zegt: Je moet chocolade zo lang mogelijk in je mond houden totdat het smelt! 



Naam: Chocolade. 



Leeftijd: Veel schattingen zeggen 4.000 jaar, hoewel er enig bewijs is dat het misschien nog ouder is. 



Uiterlijk: Bruin en rechthoekig, althans meestal. 



Hebben we het echt de hele tijd verkeerd gegeten? 

Ja… dat hebben we! Tenminste als je de voedingswetenschapper Natalie Alibrandi mag geloven. Zij heeft immers de resultaten van een nieuwe studie van 2000 personen naar de chocoladegewoonten van het land geanalyseerd. Dit was in opdracht van Galaxy. 



Kom op, wat doe ik dan verkeerd? 



Nou, om te beginnen wed ik dat jij je chocolade in de koelkast bewaart, net zoals 78% van de deelnemers aan het onderzoek. 



Nee, natuurlijk niet. Oh. Jij niet? 



Koelkastchocolade is te koud en kan verkleuren. Dat is correct. Volgens de studie is de optimale bewaartemperatuur voor chocolade 18 graden Celcius. Als je het kouder dan dat bewaart, dan zou dat oxidatie kunnen veroorzaken. Iets wat tot suikerbloei kan leiden. Daarnaast is het zo, dat als je chocolade in de koelkast legt. Dit later naar wat er nog meer in de koelkast ligt zal gaan smaken. 



Ik wist dat. Nou, bovendien eet jij je hele leven jouw chocolade al verkeerd. 



Want wanneer eet je het meestal: ‘s avonds? 



Nou nee, meestal rond 11 uur. Juist, oké, prima, dat is inderdaad het juiste moment om het te eten. Chocolade bevat immers suiker en cafeïne, wat volgens Alibrandi helpt om jou de perfecte pre-lunch boost te geven. Bovendien zijn je smaakpapillen wat eerder op de dag ook wat beter geactiveerd. Dus ontvang je dan de volle smaak van chocolade zoals het bedoeld was om gegeten te worden. 



Dat wist ik ook. 



Maar vertel me nu eerlijk. Kauw jij op je chocolade? 



Jazeker. A-ha! Heb ik je daar toch nog even gesnapt! Want je mag echt nooit op chocolade kauwen. 

Werkelijk? Moet ik het gewoon in balans in mijn mond houden? Ja! Dat is precies hoe je het hoort te eten. Want door op chocolade te kauwen, verdwijnt het te snel, waardoor je zintuiglijke ervaring beperkt wordt. Dus wat je beter kunt doen, is een groot stuk chocolade pakken. En deze vervolgens zo lang mogelijk in je mond houden. Totdat het helemaal over je tanden en tong heen smelt. 



Is er nog meer advies? 



Ja. Je zou niet meer dan zes stukjes chocolade achter elkaar moeten nuttigen. Want meer dan dat kan jouw zintuigen overbelasten. Wat automatisch betekent dat jij de subtiele nuances van chocolade niet meer kunt detecteren. En zo dus ook een minder plezierige choco ervaring zult beleven. 



Dit klinkt allemaal enorm onpraktisch en erg gierig. Tsja, dat maakt me niet uit. Zo moet je gewoon chocolade eten. Dus net zoals een hamster die noten bewaart voor de winter. Dus niet als iemand die gewoonlijk chocolade eet. 



Zeg vanaf nu daarom altijd dat de juiste manier om chocolade te eten is, om er nooit op te kauwen! Het is maar dat je het weet! 



CHOCOLATE

Bron: theguardian