Heb je ooit wel eens sudoku gespeeld? Als je dat inderdaad gedaan hebt, dan ken je vast wel de voldoening van het verslaan van jouw persoonlijk record. Natuurlijk, het is soms een ingewikkelde patroonpuzzel. Maar uiteindelijk is het ook een sublieme manier om tegelijkertijd je hersenen te oefenen als te ontspannen. Iets waar studenten van alle leeftijden veel baat bij hebben!



Het ontstaan van sudoku 

Maki Kaji is de maker van deze populaire puzzel. Hij heeft deze speciaal voor kinderen en andere personen ontwikkeld, die naar een eenvoudig spel op zoek zijn. Sudoku vereist dat een speler de nummers één tot en met negen in een vak van 81 vierkanten plaatst. Zodat geen enkel nummer in één van deze negen verticale of horizontale lijnen wordt herhaald. 



Dit numerieke kruiswoordraadsel werd aanvankelijk in de 18e eeuw door de Zwitserse wiskundige Leonhard Euler uitgevonden. Er wordt soms wel eens beweerd dat de moderne versie in de Verenigde Staten is geformuleerd. Maar dat Kaji deze puzzel gepopulariseerd heeft.



Sudoku spelen bevordert het logisch denken 

Docenten en onderzoekers hebben de geneugten van sudoku ontdekt, niet alleen als een spel, maar als een bewijs van actief leren. Door online sudoku te spelen, worden deductieve redeneervaardigheden getraind, wat van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van logische denkprocessen. Het helpt studenten op nieuwe manieren te denken en zich te concentreren. Dit door de eentonigheid van woorden en theorieën te doorbreken.



Sudoku verbetert de wiskundige vaardigheden 

Door sudoku te spelen, kun je ook je wiskundige vaardigheden verbeteren. Want je gaat over patronen en symmetrie nadenken, waarbij combinatoriek en groepentheorie worden toegepast. Je verbetert zo met andere woorden en zonder het te beseffen jouw wiskundige vaardigheden!



Waarom zijn logische denkvaardigheden belangrijk? 

Logisch denken is het vermogen om een rationele conclusie te trekken door een situatie te analyseren. En het helpt de menselijke geest bovendien om een onderscheid tussen goed en fout te maken. Om een beter begrip hierover te krijgen, kun je hieronder naar de positieve effecten ervan kijken. 



* Rationele mensen kunnen gemakkelijk gebeurtenissen en objecten met elkaar in verband brengen.



* De kans dat rationele mensen fouten maken, wordt waarschijnlijk kleiner.



* Kinderen met sterke logische denkvaardigheden zijn succesvol op school omdat ze prima oorzaak-gevolgrelaties kunnen leggen.



* Rationele individuen zijn waarschijnlijk succesvoller op het werk omdat ze hiermee de juiste strategieën ontwikkelen.



Het oplossen van problemen, een aspect van kritisch en logisch denken, is zelfs één van de belangrijkste vaardigheden die werkgevers bij sollicitanten zoeken. Dit verklaart dus ook de vraag naar logisch denken of het redeneervermogen.



Uiteindelijk is logisch denken het analyseren van situaties en het gebruiken van redeneervermogen om het probleem te bestuderen. En daaruit een rationele conclusie te trekken. Wanneer jij (bijvoorbeeld via sudoku puzzels) een logische denker wordt. Dan verzamel je alle informatie die jij kunt, beoordeel je deze feiten en beslist jij vervolgens methodisch wat de beste manier is om met jouw beslissing verder te gaan. 



De meeste mensen beschouwen dit logisch denken als een essentieel hulpmiddel om over ideeën te brainstormen en problemen te analyseren. Plus thuis, op het werk of in onderwijsinstellingen de beste of enige antwoorden te vinden. 



Maar om nog even op sudoku terug te komen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat Sudoku geen wiskundig spel is. Het vereist immers absoluut geen rekenvaardigheid. Maar het vereist wel logisch denken. En naarmate je leert om de getallen correct te rangschikken, verbeteren je ook jouw logische denkvaardigheden. Dus waarom start jij hier ook niet mee. Het is toch logisch dat je hier veel voordeel van zult beleven! 



SUDOKU

Bronnen: studyinternational, mentalup & knowledgehut