De technologie evolueert tegenwoordig in een ultra rap tempo. Waardoor er snellere veranderingen en vooruitgangen mogelijk is, plus waardoor de snelheid van deze veranderingen ook wordt versneld! Het zijn echter niet alleen tech trends en opkomende technologieën die zich ontwikkelen.



AI en machine learning 

Vooral kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning zal in 2023 meer voorkomen. Met daarbij een natuurlijke taalverwerking en vooruitgang op het gebied van machine learning. Met behulp van deze technologie kan de kunstmatige intelligentie ons beter begrijpen en nog complexere taken uitvoeren. 



Er wordt daarbij ingeschat dat de 5G netwerken in de toekomst een revolutie in de manier waarop we leven en werken teweeg zal brengen. Wat betekent dit voor jou? Het betekent dat je optimaal van de opkomende technologieën en de nieuwste technologietrends op de hoogte blijven. 



En het betekent ook dat jij je ogen op de toekomst gericht moet houden om zo te weten welke vaardigheden je moet kennen om voor morgen een ‘veilige’ baan te krijgen. Dit door te leren hoe je daar kunt geraken. Hier zijn een aantal opkomende tech trends waar jij in 2023 zeker op moet letten en welke type banen nodig zijn om deze nieuwe trends te creëren.



Computerkracht 

Rekenkracht heeft in ons digitale tijdperk al behoorlijk haar plaats veroverd, waarbij bijna elk apparaat is geautomatiseerd. En dit neemt alleen nog maar flink verder toe, omdat allerlei datawetenschap experts hebben voorspeld dat de computerinfrastructuur die we nu bouwen de komende jaren alleen nog maar verder zal evolueren. 



Er is nu al de 5G technologie. Maar maak je alvast maar klaar voor een 6G tijdperk met nog meer power in onze handen en de apparaten om ons heen. Sterker nog, al deze extra rekenkracht genereert meer gespecialiseerde banen in de techindustrie. Van datawetenschap tot robotica en IT beheer: dit banenveld zal het grootste percentage van de werkgelegenheid in elk land aandrijven. Want hoe meer computers onze apparaten nodig hebben. Hoe meer technici, IT teams, relatiebeheerders en klantenmedewerkers er werkzaam zullen zijn.



Smart gadgets 

Kunstmatige intelligentie heeft een essentiële rol gespeeld bij het slimmer en soepeler maken van onze wereld. Het gaat hier echt niet alleen om het nabootsen van mensen, maar om een stap extra te doen om ons leven probleemloos en eenvoudiger te maken. 



Al deze slimmere gadgets zijn er ook in 2023 om te blijven en zelfs daarna. Want veel datawetenschappers werken aan AI thuisrobots, smart home apparaten, wearables en nog veel meer! Bijna elke baan heeft nu bijna slimme softwaretoepassingen nodig om ons werk nog beter beheersbaar te maken. 



Deze smart gadgets en andere slimmere apparaten zijn een belangrijke toevoeging vanuit de IT industrie. Zeker naarmate steeds meer bedrijven naar digitale ruimtes transformeren. Bijna elke baan op een hoger niveau vereist daardoor tegenwoordig een goede vaardigheid in IT en automatisering om te kunnen gedijen. Er is daarbij een grote behoefte aan IT managers, datawetenschappers, producttesters en -managers en automatisering ingenieurs.



Extended reality 

Extended reality omvat alle technologieën die de realiteit simuleren: van Virtual Reality, Augmented Reality tot Mixed Reality en alles daartussenin. Het is op dit moment een belangrijke tech trend. Omdat we er allemaal naar verlangen om los te komen van de zogenaamde echte grenzen van de wereld. 



Door een realiteit zonder enige tastbare aanwezigheid te creëren, is deze technologie vooral populair bij gamers, medische specialisten, de detailhandel en modellering. 



Met betrekking tot deze extended reality is gamen een cruciaal gebied voor populaire carrières waarvoor niet echt IT kwalificaties op een hoog niveau vereist zijn. Maar eerder een grote passie voor het online gamen. Je kunt je daarbij bijvoorbeeld game design en animatie richten om zo een succesvolle carrière in deze specialisatie na te streven. Bekijk ondertussen de beste banen in AR, VR en ER: extended reality architect, front lead engineer, AR/VR ondersteuningstechnici, game ontwerpers, professionele gamers en creatieve regisseurs. 



Cyberbeveiliging 

Cyberbeveiliging lijkt zo in eerste instantie misschien geen opkomende technologie, aangezien het al een tijdje bestaat. Maar het evolueert net zoals alle andere technologieën. Dat komt deels omdat de bedreigingen voortdurend nieuw zijn. Want al die kwaadwillende hackers die een illegale toegang tot gegevens proberen te krijgen, zullen dit niet snel opgeven. En zullen steeds weer nieuwe manieren blijven vinden om zelfs de zwaarste beveiligingsmaatregelen te doorbreken. 



Het komt ook gedeeltelijk omdat er alsmaar nieuwe technologie wordt toegepast om de beveiliging te verbeteren. Dus zolang er hackers zijn, blijft de cyberbeveiliging een trending technologie omdat het voortdurend zal evolueren om zich tegen die hackers te verdedigen. Je moet je daarbij realiseren dat hoe uitdagend dit werkveld ook is, het ook behoorlijk lucratieve inkomsten oplevert. Denk hierbij vooral aan rollen zoals: ethische hacker, malware analist, beveiligingsingenieur of chief security officer.



De tech banenmarkt is divers en er zijn continu vele IT specialismen nodig om de vraag daarin te voorzien. Hoe staat het met jouw tech thuis of je ambitie voor het werken in de tech industrie? 

TECH

Bron: simplilearn