Jingle bells, jingle bells, jingle all the way… Tenzij dit rechtstreeks van een koor jouw oor in gaat, klinkt dit absoluut fijner in een headset of hoofdtelefoon. Maar waarom is dat zo? 



We weten allemaal wel dat muziek wonderen voor alles kan doen. Van het verhogen van de productiviteit tot het helpen bij depressies. Maar hoe klinkt muziek het beste, via luidsprekers, een hoofdtelefoon of headset

Hoe opwindend het ook kan zijn om muziek hard uit je speakers te blazen. Geven velen de voorkeur aan de meer intieme ervaring het luisteren van hun geliefde muzieknummers via een koptelefoon. Maar is er echter nog meer aan de hand met koptelefoons waardoor ze technisch beter klinken? 



In sommige opzichten kan het psychologisch zijn. Want als niemand anders het kan horen, dan ben jij helemaal alleen en één met jouw muziek. Het voelt zo aan dat je een beetje jouw eigen soundtrack bij je leven hebt. Terwijl je met het openbaar vervoer reist, fietst, jogt of door de stad loopt. Dan heb jij je eigen muziek die jouw stemming en ritme bepaalt.



Klinken koptelefoons echt ‘beter’? 

Nee, dit is gewoon een perceptie van je hersenen. Maar muziek klinkt voor de overgrote meerderheid van de luisteraars echt anders via een koptelefoon. Iets dat aan natuurkunde is te danken. En dat is om de volgende reden. 



De luidsprekers die zich behoorlijk dicht bij jouw trommelvliezen bevinden. Plus het ontwerp van de hoofdtelefoon of oordopjes die andere geluiden buitensluiten. Dat leidt de geluidsgolven rechtstreeks naar jouw gehoorgang. Dit creëert een meeslepende ervaring waarmee de luisteraar de kleinste details vanuit de afgespeelde audio kan oppikken. 



De manier waarop onze hersenen geluid waarnemen, maakt ook een verschil. Dit is verbonden met ‘sound staging’. Als alle geluiden tussen de oren in een audiomix worden gespreid, dan zullen jouw hersenen dit geluid als van een vast punt in de ruimte afkomstig ervaren. Dit is ook wat helpt om het 3D effect van bepaalde muziekopnames te creëren.



Wat gebeurt er precies tussen je oren 

Door van het vermogen van de hersenen gebruik te maken om geluiden precies in de ruimte te plaatsen. Kunnen producers de indruk wekken dat ze bijvoorbeeld in een grote concertzaal zitten terwijl ze naar een symfonie luisteren. 

Of door artiesten omringd worden die hun instrumenten bespelen. Elektronische muziek kan ook, voor een bijzonder bevredigend geluidseffect, hun beats van het ene oor naar het andere verplaatsen. 



Maar ondanks alle interessante sonische effecten die gemakkelijker via een koptelefoon bereikt kunnen worden. Bootsen luidsprekers de werkelijkheid eigenlijk beter na. Om deze reden luisteren geluidstechnici (bijna) altijd naar hun uiteindelijke mix via luidsprekers. Dus niet via een koptelefoon. 



Koptelefoons zijn immers te gecontroleerd. Dus is het onmogelijk te voorspellen hoe deze muziek in een echte omgeving met een onzekere akoestiek zal klinken. 



Daarnaast is het zo dat wanneer we natuurlijk geluid uit de wereld om ons heen waarnemen, onze oren niet geïsoleerd zijn. Dit geluid wordt dan door beide oren tegelijkertijd opgepikt en (met uitzondering van dure surround sound opstellingen) zullen we het over het algemeen waarnemen alsof het uit de richting van de luidsprekers komt. 



Het gaat ook niet alleen om de bron van de geluidsgolven en onze oren. Want hoe wij dingen horen, wordt beïnvloed door de manier waarop deze golven tegen de muren en structuren om ons heen weerkaatsen. Waardoor het geluid, afhankelijk van waar we luisteren, enigszins vervormd wordt. Wat we via luidsprekers horen, mag dan misschien niet zo duidelijk en nauwkeurig zijn. Maar het is een meer natuurlijke auditieve ervaring.



Er zijn veel verschillende oordopjes, headsets en koptelefoons

Uiteindelijk zijn de meeste audiofielen het erover eens dat er een tijd en een plaats is voor zowel oordopjes, koptelefoons en luidsprekers. Plus dat er zelfs verschillende soorten koptelefoons voor verschillende doeleinden zijn. 



Het genieten van elke nuance van jouw muzieknummers terwijl jij je van de rest van de wereld afgesloten voelt. Dat is zeker een bijzondere ervaring. Maar niets kan het gevoel van de bass sound van je stereo overtreffen die op je borst dreunt terwijl de muren om je heen rammelen. 



Welke luisterervaring jij ook verkiest, zorg ervoor dat je bij i-Mania je eigen onderzoek doet en daar een fijn audioproduct selecteert dat jouw favoriete muziek recht aan doet. 



Bron: lifehack

HOOFDTELEFOON