Het is vanavond zover: Nederland speelt tegen Argentinië. Dit is een moment waarin vrienden en familie zich rond televisies verzamelen in het hele land. Om zo hun favoriete voetbalteam aan te moedigen (en uiteraard ook van snacks en een drankje te genieten). Het is (bijna) onvermijdelijk dat er veel fans bij aanwezig zullen zijn die dan een beetje baldadig worden. Je weet wel wat ik bedoel: schreeuwen, op en neer springen, stress hebben en indien mogelijk juichen. 



Dit zal allemaal niet zo intens als echt zelf spelen zijn. Maar het kan wel behoorlijk hetzelfde aanvoelen. En als jouw nationale team goed speelt, zullen je hersenen beginnen met dopamine af te geven. Iets wat direct bij het reguleren van het pleziercentrum van de hersenen betrokken is. Maar er is daarnaast nog veel meer gaande! i-Mania vertelt je hieronder meer.



De aanwezigheid van spiegelneuronen 

Eén van de voornaamste dingen die je zult opvallen als iedereen naar een voetbal match kijkt. Is hoe oprecht men lijkt te geloven dat ze als fans één met het team zijn. En hun favoriete team ook als ‘wij’ omschrijven. Zoals: “Wij moeten daar echt beter verbeteren”, of “Ik kan niet geloven dat wij dit voor elkaar krijgen!” 



Volgens de wellness CEO David Ezell hebben volwassen mensen gespecialiseerde neuronen in hun hersenen, spiegelneuronen genaamd. Die ons allemaal in staat stellen standpunten buiten die van onszelf te begrijpen. Deze neuronen stellen ons in staat om ons in andermans schoenen te verplaatsen en ons voor te stellen wat ze op een bepaald moment doormaken. Dat wordt ook wel empathie genoemd. 



Deze gevoelens worden heftig versterkt wanneer we naar een voetbalteam of speler kijken waar we fan van zijn. Dit omdat we hen ‘kennen’. Dus als wij hen op het veld bezig zien. Dan ervaren we een deel van de gevoelens die ze hebben omdat onze spiegelneuronen hard aan het werk zijn. 



Deze spiegelneuronen stellen ons in staat om tot op zekere hoogte een spel te ervaren alsof we er echt bij waren en eraan deelnamen!



De aanwezigheid van neurotransmitters 

Als jij daarnaast ooit met enige interesse naar een wedstrijd hebt gekeken. En dan vooral een echt bijzonder spannende of intense wedstrijd. Dan heb jij je waarschijnlijk beter gevoeld na een overwinning dan na een verlies. 

Dit heeft iets met je neurotransmitters te maken. Dit zijn chemicaliën die jouw hersenen produceren om je stemming te reguleren. Hormonen kunnen daarbij trouwens ook een rol spelen. 



Dus als je team verliest, dan produceren je hersenen cortisol, een hormoon dat je lichaam vrijgeeft als je onder stress staat. 



Volgens de klinisch psycholoog Dr. Richard Shuster beginnen je hersenen deze neurotransmitter dopamine vrij te geven als je team wint of goed speelt. Iets wat direct betrokken is bij het reguleren van de belonings- en pleziercentra van de hersenen. 



Maar omgekeerd kan ook! Want als jouw team slecht presteert of verliest. Dan produceren die hersenen van je cortisol, wat een hormoon is dat in je bijnieren wordt gemaakt en dat je lichaam vrijgeeft als je onder stress staat. 

Maar let op! Het kan zelfs nog erger: want onze hersenen produceren dan mogelijk ook minder serotonine, wat zelfs tot meer woede en depressie kan leiden…



De aanwezigheid van adrenaline 

En dan is er nog het adrenaline hormoon. Als we gestrest of nerveus worden, dan versturen onze hersenen ook daaraan verbonden signalen. Waardoor er adrenaline uit de bijnieren vrijkomt. 



Het hart begint daardoor sneller te kloppen, de bloeddruk stijgt en het bloed wordt naar de belangrijkste delen van je lichaam omgeleid, ofwel je hart en spieren. Dit allemaal als onderdeel van de vecht-of-vluchtreactie. 



Een stressvolle voetbalpot kijken kan jouw hartslag zo dan ook gemakkelijk verhogen tot niveaus die met die tijdens het sporten zelf vergelijkbaar zijn. 



Als laatste valt er te melden dat de emoties vrij snel bij winst of verlies kunnen escaleren. Maar uiteindelijk moeten we onthouden dat sport ‘enkel’ voor amusementsdoeleinden bedoeld is. Dus als een uitlaatklep om onze gedachten van de stressoren en worstelingen af te leiden die we in de echte wereld ervaren. Dus niet om ze toe te voegen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 



i-Mania raadt je dan ook aan om vanavond je hoofd koel te houden, een afkoelend drankje bij de hand te houden. En als het echt nodig is… een paniekpil bij je te hebben. We wensen jou zonder meer veel plezier en succes bij het in bedwang houden van al je hormonen! 



Bron en idee: nbcnews

VOETBAL