Voor veel vrouwen is hun handtas veel meer dan enkel iets om hun make-up met hun mee te dragen, het is hun hele leven verzameld in één compacte cocon. Maar wat zegt de dames handtas over hun eigenaar en zijn ze echt wel een krachtig symbool van de emancipatie van de vrouw? 



Voor sommige vrouwen is de dames handtas een eenvoudige manier om een mobiele telefoon en sleutels mee te nemen, tezamen met een willekeurig assortiment van alledaagse dingen. Maar voor anderen is de handtas veel meer dan dat.



Een begeerd object van verlangen 

Het is waar dat de dames handtas een zeer openbare verklaring kan zijn over het beeld dat een vrouw wil uitstralen. Het kan een zeer begeerd object van verlangen zijn, waarbij sommige vrouwen in extase raken over een exclusieve en kostbare designer handtas



Het kan tevens een privé-opslagplaats van heel persoonlijke spulletjes zijn: foto’s, geluksbrengers, liefdesbrieven en andere bijzondere schatten die troosten of inspireren. Er is iets behoorlijk intiems aan de handtas van een vrouw, en in sommige opzichten is het een microkosmos van haar leven.



Een kleine wereld van genegenheid 

De Franse socioloog Jean-Claude Kaufmann had tien jaar terug een boek geschreven genaamd ‘Le Sac, un Petit Monde d’Amour’ (vertaald: de handtas, een kleine wereld van genegenheid), waarin de inhoud en de betekenis van de vrouwelijke handtas onderzocht wordt. Kaufmann had in anderhalf jaar tijd 75 vrouwen geïnterviewd en concludeerde dat de handtas ondanks haar frivole imago eigenlijk een symbool van vrouwenemancipatie is. 



Een eeuw geleden, toen het leven van vrouwen veelal om huishoudelijke aangelegenheden draaide, zoals de neus van kinderen afvegen, of de kippen voeren, was er niet dezelfde behoefte aan of verlangen naar een handtas als statement. 



Pas in de afgelopen halve eeuw is de dames handtas steeds verder ontwikkeld en alsook zwaarder geworden. En des te meer vrouwen onafhankelijk zijn geworden, des te meer zij elke dag weer hun tas met zich meedragen. 



Daarmee ontstaat er echter de druk om er goed uit te zien: want een online adviesgids waarschuwde ooit dat “een slordige dames handtas, net zoiets is als een slecht kapsel, waarbij er 10 jaar aan je leeftijd toegevoegd kan worden!”



Een beetje van mezelf 

Maar terwijl de buitenkant puur voor de show is, is de binnenkant van de dames handtas uiterst privé. De vrouwen die Kaufmann sprak, noemden hun tassen “een huisje, een beetje van mezelf, een puzzel waarin elk stukje deel van mijn leven uitmaakt, of zelfs een geheugenopslagplaats”. Er ontstaat dan ook al snel een bijna voyeuristisch gevoel bij het turen in andermans handtas. 



Gezien de belangrijke ondersteunende rol die een dames handtas speelt, is het niet verwonderlijk dat het als een kleine ramp voelt als er een tas zoek raakt. Of zoals Kaufmann opmerkt: “de eigenaresse heeft het gevoel dat ze een deel van haarzelf heeft verloren!”



Een uitdrukking van stijl 

Een dames handtas gaat kortom niet alleen om haar geheime inhoud. Het is er ook om mee gezien te worden. Het is een heel vrouwelijk attribuut, een uitdrukking van stijl. De handtas van een vrouw lijkt zo dan ook wel een beetje op de auto van een man: het komt overeen met het beeld dat ze graag willen uitstralen. 



Nou, kom op dames: kijk eens hier heel intiem op i-Mania in het rond naar wat voor stijl handtas jij graag met je mee zou willen dragen! 



ZOEKRESULTATEN VOOR ‘DAMES HANDBAG’ 



Bron: irishtimes & lemonde