Wereldwijd dragen kinderen en volwassenen van alle leeftijden op stranden en in zwembaden heel eenvoudige schoenen die slechts bestaan uit een dunne rubberen zool met een y-vormige riem die over de bovenkant van de voet loopt en tussen de grote en zijn buurman teen bevestigd is. Jazeker, we hebben het hier over flip-flops!



Waarom ze ‘flip-flops’ heten 

Het enige wat jij maar hoeft te doen om erachter te komen waarom we ze ‘flip-flops’ noemen, is door er een klein rondje mee te gaan lopen. Vanwege hun ontwerp, klappen de rubberen zolen namelijk tegen de onderkant van je voeten terwijl je loopt, waardoor er een flip-flop, flip-flop-geluid ontstaat. 



De naam ‘flip-flop’ is dus een voorbeeld van een onomatopee. Een klanknabootsing houdt een woord of de naam in van een ding dat afkomstig is van het geluid dat het maakt. Andere voorbeelden van een onomatopee zijn moo, buzz, kwak, zip en piep.



Als het gaat om mooi weer en leuke outdoor dagen, dan bestaat er geen beter schoeisel dan de flip-flop. Ze zijn gemakkelijk aan en uit te trekken en ongelooflijk comfortabel. Het is dan ook geen wonder dat dit type schoeisel de zomercultuur meehelpt en er miljoenen mensen mee achterover laat leunen wanneer zij allemaal bij heerlijk zonnig weer ontspannen. 



En alhoewel deze modetrend voor flip-flops een recente trend lijkt, maken slippers al duizenden jaren deel uit van onze cultuur. Van de oude Egyptenaren tot de soldaten van de Tweede Wereldoorlog, de flip-flop heeft een enorme impact gehad op de geschiedenis van mode en schoenen.



Flip Flops in de ‘oude wereld’ 

Slippers zijn een interessant soort schoeisel, omdat bijna elke cultuur op aarde een soort flip-flop heeft gecreëerd. Oude culturen van over de hele wereld droegen de flip-flop als een comfortabele en betrouwbare vorm van schoenen, waaronder culturen uit Amerika, Europa, Afrika en Azië. 



De flip-flop is één van de oudste vormen van schoenen. Muurschilderingen in Egypte beelden de oude Egyptenaren af die al in 4000 voor Christus flip-flops droegen. Deze Egyptische slippers waren vervaardigd van papyrus en riet. Vroege Afrikaanse teenslippers werden gemaakt van dierenhuiden, Indiase slippers waren van hout en in China en Japan werd het schoeisel gemaakt met rijststro.



Tussen de tenen 

Tegenwoordig worden flip-flops met de riem tussen de grote en tweede teen gedragen, maar dat was niet altijd het geval. Veel vroege culturen, waaronder de Romeinen en de Mesopotamiërs, droegen hun teenslippers met de riem tussen de tweede en derde teen. 



We kunnen de goede oude Grieken bedanken omdat ze ons geleerd hebben dat de meest comfortabele manier om slippers te dragen is met de riem tussen de grote en tweede teen. De slippers van het oude Griekenland waren daarmee meer afgestemd op de moderne teenslippers dan de flip-flops die er daarvoor waren.



De moderne flip-flops 

De populariteit van de flip-flops in onze moderne cultuur is gestegen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Soldaten die in de Stille Oceaan vochten, kregen paren van de Japanse Zori in handen en namen deze mee naar huis. 



Toen alle andere mensen over de gehele wereld blootgesteld werden aan dit comfortabele type schoeisel, werden ze meteen verliefd. Deze flip-flops werden in vele landen een hit, maar werden vooral bijzonder populair in landen zoals Amerika en Brazilië. 



Deze comfortabele en handige teen-slippers werden al snel een favoriet onder surfers in Californië en in Brazilië begon men ook al snel rubberen slippers te produceren. Zo ontstonden bekende merken als Havianas en Rainbows.



Casual en waterbestendig 

Tegenwoordig zijn flip-flops een favoriete optie voor alle strandgangers vanwege hun casual uiterlijk en waterbestendige constructie. Dezelfde kenmerken hebben ze uitermate geschikt gemaakt om te dragen in badkamers, zwembaden en op alle andere plaatsen waar maar water is. 



Heb je ook zin in het dragen van flip-flops? Das fijn, want een goede zomer is volgens ons een flop, als je er niet lekker in flip-flopt! Om deze reden zijn er hier in de grote collectie van i-Mania dan ook vele modieuze, sportieve en relaxte exemplaren van verkrijgbaar. 

Slipper