Als het gaat om het zo goed mogelijk voor onze gezondheid te zorgen, dan gaat er niets boven behoorlijk actief worden. In dat opzicht is welke watersport dan ook behoorlijk therapeutisch. Want of het nu om zwemmen in een zwembad gaat, het surfen op de golven. Of het verkennen van de diepten van de oceaan, het kajakken op de rivier, of zeilen op een meer. Er is iets onmiskenbaar opwindends en rustgevends aan het in of op het water zijn. 



Juist daarom lichten wij van i-Mania enkele van de meest voorkomende voordelen van het beoefenen van een watersport voor jouw lichaam en geest.



Watersport als stemmingsverbeteraar 

Lichaamsbeweging, in welke vorm dan ook, maakt hormonen vrij die ook wel endorfines worden genoemd. Dit zijn natuurlijke afscheidingen die onze stemming verlichten en ons geluk en positiviteit laten ervaren. 



Vooral in het water is dit gevoel van ‘verlichting’ en rust voldoende om ons te helpen aangenaam te ontspannen en volop tot rust te komen. En of je nu flink wat baantjes zwemt of gaat peddelen op een prachtig meer. Je zult je zo ongetwijfeld een stuk energieker, gefocuster en meer in staat voelen om de stress van het dagelijkse leven prettig los te laten.



Watersport als mentale welzijnsregelaar 

De aanwezigheid van water heeft zonder meer een positief rustgevend en kalmerend effect op onze geest. Het doet dit door jouw aandacht uitsluitend op de watersport activiteit te richten. Als je regelmatig een watersport beoefent, dan kan dit er zelfs voor zorgen dat je minder geneigd bent om je neerslachtig of depressief te voelen.



Watersport als een stevige training en boost 

Afhankelijk van de discipline waarin je geïnteresseerd bent, zul je ook gegarandeerd een aantal merkbare fysieke gezondheidsvoordelen opmerken. Sporten zoals waterpolo, zwemmen, kajakken of kitesurfen zijn buitengewoon boeiende activiteiten die je lichaam een ​​uiterst goed afgeronde trainingssessie zullen geven. Het is misschien een goed idee om dit zelf eens uit te proberen als je graag wat actiever wilt worden. En als bonus een leuke adrenalinestoot te ervaren!



Watersport is een geweldige bondgenoot voor gewichtsverlies 

Wil je graag een paar kilootjes kwijt? Het beoefenen van een watersport, en dan vooral degenen die in het water zelf worden beoefend, kan een geweldige kans zijn om zeer goed in vorm te komen. Zwemmen is bijvoorbeeld koning op het gebied van cardio-oefeningen. Het zet al je spieren in beweging, pompt je hartslag flink op en maakt het verbranden van calorieën en vet gemakkelijker. 



Ga dus in plaats van in de sportschool te zweten, liever een watersport activiteit in een waterrijke omgeving als de zee, de oceaan of het zwembad doen. Dit zal dan ook de eentonigheid van hardlopen op een loopband of gewichtheffen fijn doorbreken.



Watersport zorgt voor een verbeterde flexibiliteit van de gewrichten en botdichtheid 

In het water zijn vereist uiteraard veel beweging om te blijven drijven, jezelf in balans en stabiel te houden. Omdat je constant in beweging bent en je spieren daarbij aanspant, worden de gewrichten en botten van je versterkt. 



Dit omdat deze delen van je lichaam zo op een natuurlijke wijze gesmeerd worden. En ook voor een optimale gezondheid, mobiliteit en flexibiliteit worden versterkt. Vooral snorkelen en zwemmen kunnen een geweldige oefening zijn om veelvoorkomende artritis pijnen te verlichten. 



Al met al is het geen verrassing dat veel watersport activiteiten enkele van de populairste atletische disciplines zijn die er zijn. Het maakt hierbij niet uit je nou een beginner of een doorgewinterde atleet bent. Iedereen kan ongelooflijke geestelijke en fysieke voordelen uit het regelmatig beoefenen van deze watersport activiteiten halen!

swimming goggles