In het Engels bestaat er een wel heel mooie spreuk over een gift en geschenk, wat in die taal ‘present’ genoemd wordt, maar tevens het ‘nu’ inhoudt. Het gaat als volgt: “Yesterday’s the past, tomorrow’s the future, but today is a gift. That’s why it's called the present”.



Het woord present of presentje

Het kan niet echt direct vertaald worden, maar de belangrijkste boodschap is dat het heden een geschenk (of presentje) is die je met beide handen als een gift moet aannemen. Het leven in het hier en nu is een kreet die met name bekend is vanuit het boek “De kracht van het NU” van de schrijver Eckhart Tolle. Het is bijna een cliché te noemen, maar er zit wel degelijk een enorme wijsheid achter verborgen.



Want door optimaal in het nu te leven raak jij namelijk bevrijd van jouw denken, het voortdurend bestookt te worden met negatieve gedachten, zorgen en angsten. Zo mogelijk ook de angst dat jij bijvoorbeeld ‘even’ vergeten wordt bij belangrijke aangelegenheden, zoals jouw verjaardag... of moeder-/vaderdag (s.v.p. doorhalen wat niet van toepassing is!).



En omdat we altijd zo druk bezig zijn met het identificeren van al onze gedachten en emoties, missen we het ‘echte leven’ misschien ook wel een beetje zoals het zich nu, op dit moment, aan ons voordoet. “Verlichting is niet alleen het einde van het lijden”, zegt Tolle, maar “het is ook het einde van de afschuwelijke verslaving aan onophoudelijk denken. En dat werkt bevrijdend.”



Terwijl ik dit schrijf denk ik dat het krijgen van een geschenk of gift echter altijd verlichtend werkt. Het is een fijn moment die gevierd wordt met een fijn gevoel dat iemand om jou geeft en aan jou denkt! Maar wat is nu het verschil tussen een geschenk (presentje) en gift? En waar komen deze woorden vandaan?



Het woord gift

Het woord gift (ook wel een cadeau genoemd) betekent ‘iets dat vrijwillig en zonder tegenprestatie wordt gegeven, om iemand een gunst te betonen, een gelegenheid te eren of een gebaar van hulp te maken.’



In het oud Engels wordt gift ook gevonden in de betekenis van een ‘bruidsschat of huwelijksgeschenk’ in het enkelvoud en “bruiloft of huwelijk” in het meervoud. Het vertrouwde gevoel van een gift, zoals in “een object dat vrijelijk aan een andere persoon wordt gegeven” bestaat al sinds 1200. Na 1300 vind je het woord gift ook wel terug als de betekenis van “een bijzonder talent”.



Het woord gift lijkt afkomstig te zijn van een Oudnoors woord, die ook wel neefjes en nichtjes kent in onze eigen Germaanse taal. En over connecties gesproken, het woord gift is tevens verbonden met het werkwoord geven: ‘om vrijwillig iets te presenteren, zonder een compensatie te verwachten’. Iets wat ook wel schenken genoemd wordt.



Het woord geschenk (ook een presentje)

Het Engelse woord present of bij ons presentje, wat ook wel een synoniem is voor gift, werd vanuit het Frans geïmporteerd, en is eigenlijk afkomstig uit het Latijn: praeësse, of ‘aanwezig zijn voor anderen’, zoals wanneer iemand iets leidt of de leiding heeft.



In heel veel culturen worden geschenken ook nog eens op de een of andere manier traditioneel verpakt. In westerse culturen worden geschenken vaak in papier ingepakt en bijvoorbeeld vergezeld van een kaartje waarop de aangelegenheid, de naam van de ontvanger en zelfs de naam van de gever kunnen worden vermeld.



In de Chinese cultuur betekent iets in het rood wikkelen geluk. Hoewel goedkopere presentjes vaak voorkomen bij collega’s, medewerkers en kennissen, worden er veelal duurdere of aan verliefdheid of liefde verbonden geschenken als geschikter beschouwd onder goede vrienden, romantische verbintenissen... of die welbekende en gewaardeerde familieleden.

Een godsgeschenk

Als jij vervolgens een gift ontvangt, of een presentje aangereikt krijgt, dan is het bijna onmogelijk om even niet in het nu te leven. Je neemt het dan, heel voldaan als een soort ‘godsgeschenk’ in ontvangst. Of het nu echt een fijn geschenk is of niet, dat volgt dan een momentje later... maar dat is op het moment van ontvangst nog in de toekomst!



Er was ooit een gelovig man die zei: “Gisteren is geschiedenis, morgen is een mysterie, vandaag is een geschenk van God, leer van gisteren, leef voor vandaag, heb hoop voor morgen, want er zit hoop in de verbeelding van dromen”.



Dus hoop ik dan maar dat wanneer ik dat presentje open, het de verbeelding van mijn dromen evenaart!



Geven is beter dan ontvangen

Je vindt altijd wel een leuk presentje of gift voor iemand die het echt verdient hier bij i-Mania. Met ‘no strings attached’ of zonder bijbehorende verplichtingen. En jawel, dames en heren: het is beter te geven dan te ontvangen! Echt waar...

 

geschenk