Het Chinees Nieuwjaar is hier en luidt het jaar van het konijn in. Als één van de grootste vieringen in Azië en de Aziatische diaspora, kondigt deze feestdag een compleet nieuwe start en de vernieuwing van welvaart, geluk en gezondheid aan.



Wat je over dit ‘konijnenjaar’ moet weten 

Het Chinees Nieuwjaar 2023 begint op 22 januari 2023 en eindigt op 9 februari 2024. Het is beter bekend als het jaar van het waterkonijn. En er wordt voorspeld dat dit jaar optimistisch zal zijn! Het is het jaar dat speciaal voor de mensen is die onder het konijn teken geboren zijn. Men denkt van deze ‘konijnen’ dat ze waakzaam, geestig, snel van begrip en vindingrijk zijn. 



Het konijn wordt in de Chinese cultuur als de gelukkigste van de 12 dierenriemdieren beschouwd. En vertegenwoordigen vrede en een lang leven. Maar naast het konijn zijn de os, tijger en slang de gelukkigste Chinese sterrenbeelden in 2023. 



De Chinezen geloven stellig dat wat jij aan het begin van een nieuw jaar doet, invloed op je geluk voor de rest van het jaar heeft. Daarom schenken ze vaak rode enveloppen met geld aan kinderen en (gepensioneerde) senioren. 



Zo’n envelop met geld heet een ‘ya sui qian’, wat ‘het onderdrukken van Sui (of demonen) geld’ betekent. Degenen die een rode envelop ontvangen, worden een nieuw veilig en vredig jaar gewenst. Ofwel brengen geluk en positiviteit!



Het is een ‘zwart konijn’ jaar! 

De cyclus van de 12 Chinese dierenriemdieren roteert elk weer naar een nieuw maanjaar. Waarbij de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water in hun eigen cyclus draaien. 



Elk jaar weer wordt er een unieke combinatie van dier en element gepresenteerd. Die speciale combinatie wordt verondersteld bijzondere kwaliteiten en een symboliek aan dit jaar toe te voegen. Het duurt vervolgens 60 jaar voordat deze zelfde combinatie zich weer presenteert. 



Zoals hierboven al aangaven hebben we dit jaar een waterkonijn jaar, die ook wel als een ‘zwart konijn’ jaar bekend staat. Maar waarom een zwart jaar? Welnu, zwart is in de traditionele Chinese cultuur de kleur van water. Dit water betekent volgens hen fortuin, dus zal dit jaar jou veel fortuin geven!



Andere belangrijke dingen om te weten 

Er wordt wijdverbreid aangenomen dat er een aantal dingen zijn die je maar beter niet op de Chinese nieuwjaarsdag kunt doen: 



Veeg (of stofzuig) je huis niet op nieuwjaarsdag, want anders ‘veeg je al je geluk weg’. Eet geen pap als ontbijt, anders word je ‘dit komende jaar arm’. Was je kleding en haar niet (op nieuwjaarsdag), anders ‘was je het fortuin weg’. 



Gooi de eerste vijf dagen van het nieuwe jaar ook geen afval weg, want met het verzamelen van afval verzamel jij rijkdom! De zesde dag staat daarna in het teken van schoonmaken. Het is nu de hoogste tijd om jouw afval op te ruimen en ‘het ongeluk weg te vegen’. 



Eén van de beroemdste traditionele begroetingen voor Chinees Nieuwjaar is de Kantonese ‘kung hei fat choi’, wat letterlijk ‘geluk en voorspoed’ betekent. In het Mandarijn noemt men dit ‘gongxi facai’. Wij van i-Mania wensen jou een gelukkig Chinees Nieuwjaar toe! Dat al je konijnenwensen waar mogen worden! 



CHINESE NEW YEAR

Bronnen: o.a. economictimes.indiatimes, 6abc, chinahighlights & ndtv