We zijn allemaal op zoek naar die ongrijpbare ‘vonk’. Maar wat zorgt nou echt voor een langdurige relatie? De wetenschap nadert schijnbaar al bijna alle antwoorden hierop. 



Eeuwenlang werd er gedacht dat ons romantische lot in de sterren stond geschreven. Rijke families betaalden zelfs grote fortuinen om een matchmaker het succes of falen van een mogelijk huwelijk te laten voorspellen. 



Ondanks het ontbreken van enig goed bewijs voor de nauwkeurigheid hiervan, gedijt die goeie ouwe astrologie nog steeds in veel lifestyle tijdschriften. Dit terwijl de sceptici onder ons misschien hopen zich door de algoritmen van websites en dating apps te laten leiden.



De wereld van matchmaking en de zoektocht naar de ware liefde 

De wereld van matchmaking zit vol met mythen en misverstanden die de recente wetenschap pas net begint te ontrafelen. Uit de onvermijdelijk rommelige gegevens komen echter een aantal duidelijke conclusies naar voren die ons allemaal bij onze zoektocht naar (de ware) liefde kunnen helpen. 



Als je naar de geheimen van een romantisch succes op zoek bent, dan lijkt de wetenschap van de verschillende persoonlijkheden de meest voor de hand liggende plek om te beginnen. Want als jij een feestbeest bent die graag uitgaat. Dan hoop je misschien iemand te vinden met een vergelijkbaar niveau van extraversie. Maar als jij erg georganiseerd en gewetensvol bent. Dan zou je eerder kunnen verwachten dat je een sterkere band met iemand voelt die zich ook graag aan een strak schema houdt. 



Wetenschappelijk onderzoek biedt enige ondersteuning voor het intuïtieve idee dat ‘gelijkwaardigen elkaar aantrekken’. Maar als geheel is de gelijkenis van de persoonlijkheidsprofielen uiteindelijk relatief onbelangrijk. 

Want als jij tijd in een kamer zou doorbrengen met 20 mensen die op verschillende manieren op jou lijken. Dan is de kans dat je hier een liefdesconnectie met meer dan één van hen krijgt niet erg groot… Sterker nog: alleen de extreme verschillen zullen ertoe doen tijdens je eerste ontmoetingen. 



Je zou aanvankelijk denken dat we zouden weten wat we willen, maar wetenschappelijk onderzoek suggereert anders. Hoewel het waar is dat bepaalde eigenschappen, zoals vriendelijkheid of avontuurlijkheid, over het algemeen als aantrekkelijk worden beschouwd. Suggereren experimenten met speeddaters dat de specifieke voorkeuren van mensen er meestal weinig toe doen in hun face-to-face interacties. 



Ondanks onze vooroordelen lijken we echter behoorlijk open te staan voor een grote verscheidenheid aan mensen met over het algemeen positieve eigenschappen.



Het sceptische denken over algoritmen bij het vinden van een match 

Zo is men over het algemeen ook erg sceptisch over het feit dat computeralgoritmen mensen nauwkeurig op het gebied van chemie of compatibiliteit kunnen matchen. Een universitair onderzoek uit Canada kon via een algoritme bijzonder nauwkeurig de deelnemers uitkiezen die over het algemeen als aantrekkelijker voor een groter aantal mensen werden beschouwd. 



En het kon het daarnaast degenen uitkiezen die over het algemeen minder kieskeurig waren en meer voor tweede dates met een groter aantal mensen open stonden. Bij het voorspellen van het specifieke niveau van aantrekkingskracht tussen twee unieke personen. Presteerde het echter niet beter dan bij puur toeval het geval is. Er was dus zeker geen magische formule die voor een zinderende eerste date kon zorgen.



De meeste dating apps en websites houden de details van hun algoritmen dan ook flink geheim. Maar de wetenschap acht het zeer onwaarschijnlijk dat deze bedrijven op een geheim zijn gestuit dat in de psychologische literatuur ontbreekt. 



Volgens psychologisch onderzoek is de kans zelfs veel groter dat we ons laten leiden door de stroom van het gesprek en de non-verbale signalen van mensen. Het gaat er dan om of de andere persoon op de juiste momenten lacht, of ze echt luisteren en laten zien dat ze begrijpen wat je zegt. Dat is iets dat onmogelijk vóór de ontmoeting te meten.



Een perceptie van de toewijding is belangrijker dan persoonlijkheidskenmerken 

En zelfs nadat koppels zijn gaan daten, kan het bijzonder lastig zijn om erachter te komen welke relaties op de lange termijn zullen standhouden. Een grondig onderzoek wees uit dat iemands perceptie van de toewijding van hun partner veel belangrijker was dan bepaalde persoonlijkheidskenmerken bij het bepalen van hun tevredenheid in de relatie. 



Hechtingsstijlen spelen in dit geval een grote rol in de relatiekwaliteit van mensen. Toch moeten we oppassen dat we hun invloed op ons romantische lot niet overdrijven. Hetzelfde kan van ‘liefdestalen’ gezegd worden. Hoewel de manier waarop mensen hun genegenheid en waardering voor hun partner uiten. 



Dus of we nu de voorkeur aan lof, geschenken, knuffels en kusjes geven om onze genegenheid te tonen. Dat kan in eerste instantie de compatibiliteit van een liefdespaar beïnvloeden. Ook al is het goed mogelijk dat dit in de loop van de tijd verandert. 



Overweeg uiteindelijk de volgende uitspraken om een idee te krijgen van dit bovenstaande onderzoek te krijgen: 



Potentiële relatiepartners zijn compatibel of niet. En relaties die niet goed beginnen, mislukken onvermijdelijk 



En 



De ideale relatie ontwikkelt zich geleidelijk in de loop van de tijd. En een succesvolle relatie ontstaat door hard te werken aan het oplossen van onverenigbaarheden



Een ‘romantische bestemmings’ mentaliteit of een romantische groeimindset 

Van mensen die de eerste twee uitspraken onderschrijven, wordt gezegd dat ze een ‘romantische bestemmings’ mentaliteit hebben, terwijl degenen die de laatste twee uitspraken onderschrijven een ‘romantische groei’ mindset hebben. 



Over het algemeen zullen mensen met een romantische lotsbestemming meer belang aan de initiële chemie van de eerste ontmoeting hechten. En als dat goed gaat, dan kunnen ze snel verliefd worden. Maar zij kunnen niet echt goed met meningsverschillen omgaan. En kunnen dan vlot hun interesse in de relatie verliezen. 



Degenen met een romantische groeimindset hebben daarentegen de neiging harder aan de relatie te werken om de uitdagingen het hoofd te bieden. In plaats van weer opnieuw te beginnen wanneer er verschillen in mening en levenstijlen aan het licht komen. 



Mensen met een seksuele groeimindset zijn echter proactiever in het omgaan met hun teleurstellingen en zoeken daarbij naar manieren om hun eigen tevredenheid en die van hun partner te verbeteren. 



Sommige relaties kunnen echter maar beter op de schroothoop worden gelaten. Want zelfs de personen met een groeimindset moeten soms erkennen wanneer dingen gewoon niet gaan werken. En als er geen chemie is op een eerste date is. Dan hoef jij jezelf ook niet nog een ondragelijke ontmoeting te schenken. 



Uiteindelijk is er zonder meer één ding die de wetenschap ons correct vertelt: dat is dat de liefde inherent onvoorspelbaar is. In zaken van het hart moeten we daarom altijd bereid zijn om aangenaam/onaangenaam (*) verrast te worden. 



Liefde ontstaat dan ook via de meest onverwachte momenten en de meest onverwachte plaatsen in het leven. Maar als dit gebeurd, dan is dat prachtig. En wordt dit met een beetje (romantische) mazzel een diep vervullend onderdeel van je leven. 



(*) Haal maar door wat niet van toepassing is! 



LIEFDE

Bron en idee: theguardian