Hoe kan het toch dat door buiten een simpele maaltijd te eten de hele wereld een stuk mooier lijkt? Dit is waarom we allemaal van een fijne picknick houden. We houden er namelijk van om lekker buiten in de zon te zitten, en daarbij in goed gezeldschap allerlei drankjes, gerechten en natuurlijk hapjes te delen. Plus uiteraard even een stuk langzamer te leven, al is het maar voor een paar uur! 



Als jij dus op zoek bent naar een snelle, gemakkelijke maaltijd, dan is een picknick waarschijnlijk niet iets wat jij in je achterhoofd hebt. Bij picknicks gaat het er namelijk om om mensen op een mooie en ontspannende plek samen te brengen, net als al het eten dat je deelt als jij hier eenmaal bent.



De picknick hulpmiddelen 

Dit is wat je aan picknick hulpmiddelen nodig hebt: 



  • Zoek een leuke (ouderwetse) picknickmand

  • Gebruik een geïsoleerde koelbox voor de dingen die koud moeten blijven; doe dit het liefst met bevroren waterflessen

  • Breng al het bestek mee dat je nodig hebt, probeer hierbij de plastic varianten te vermijden

  • Pak stoffen servetten in

  • Breng wijnglazen zonder steel of champagneglazen mee

  • Pak een grote deken in

  • Insectenspray en zonnescherm!

  • Vochtige doekjes en/of handdesinfecterend middle

  • Bloemen (is optioneel maar toch heel romantisch!)

Het beste picknick voedel 

Een paar doordachte keuzes zorgen er direct voor dat jouw picknickdeken niet direct vies zal worden of achteraf in een rommelige puinhoop zal veranderen. 



Kies voor de sandwiches een stevig type brood en leg ze strategisch samen. Leg er vervolgens het zachtere spul op, zoals de tomaten en specerijen, tussen de andere ingrediënten om er zo voor te zorgen dat het brood niet doorweekt wordt. 



Kies als toetje opties die vooraf geportioneerd zijn en het liefst het soort waarvoor geen bestek nodig is, zoals koekjes, handtaartjes en repen. 



Omdat je de eerste uren niet op die bevroren waterflessen kunt rekenen om te drinken, zou je wellicht wat extra drankjes mee willen nemen, zoals limonade of ijsthee. Overweeg om voor elke persoon een hervulbare beker met deksel in te pakken (of neem een plastic kan en individuele bekers mee).



Voedselveiligheidstips voor picknicks 

Begin met het koud verpakken van voedsel uit de koelkast in jouw mand of koelbox. 



Gebruik voldoende ijspakken, of vul de waterflessen voor ongeveer tweederde en stop ze een dag van tevoren in de vriezer. Ze houden jouw eten aangenaam koel en terwijl ze smelten, beschik jij over verfrissend ijswater. 



Sla de met mayo gevulde salades over, zoals aardappelsalade, want die kunnen sneller in de zon bederven. Ga liever voor salads, zoals pastasalades, met dressings op basis van azijn. 



Om voedselveiligheidsredenen mag geen van jouw bederfelijke waren langer dan twee uur buiten de koelbox liggen! Plus houd de koelboxen gesloten: beperk, eenmaal op de picknickplaats, zoveel mogelijk het aantal keren dat de koelbox geopend wordt



Tips voor het inpakken voor een picknick 

En als het om het inpakken van je picknickmand gaat, hebben we nog even een aantal handige tips samengesteld om ervoor te zorgen dat alles alsook in een goede staat bij je geliefde lunchplek aankomt: 



  • Verpak je salade bovenaan zodat deze niet platgedrukt wordt

  • Verpak zware voorwerpen zoals flessen altijd onder in jouw mandje

  • Zorg ervoor dat zuivelproducten of andere bederfelijke artikelen koel bewaard worden, en dat rauw vlees apart verpakt wordt

  • Vul de onderkant van je mandje voor isolatie

Zomerse picknicks zijn een geweldige manier om uitgebreid te genieten van lekker eten, een goed gezelschap en het buitenleven. i-Mania hoopt dat jij met de bovenstaande tips ook een fantastische picknick tijd beleefd! 



PICKNICK

 

Bronnen: o.a. gousto, yummly