“Gewoontes zijn sterker dan het verstand”, zei George Santayana ooit. De meeste mensen zullen door het leven blijven gaan en nooit opzettelijk hun gewoontes veranderen of deze in twijfel trekken. Ze doen altijd dezelfde dingen en houden die dingen over het algemeen zoals ze zijn.



In welke richting gaan we? 

“Het mooie in deze wereld is niet zozeer waar we zijn, maar in welke richting we gaan”, heeft Oliver Wendell Holmes Jr gezegd. Op een bepaald punt in ons leven moeten we ons echter één belangrijke vraag stellen: wat voor soort leven wil ik leiden? Zijn mijn gewoonten mij nog steeds van dienst of brengen ze het beste in mij naar boven? En wat kan ik anders doen om de resultaten of de uitkomst te krijgen die ik altijd al wilde hebben? 



“Door elke dag weer goede gewoonten te ontwikkelen en te oefenen. Bevestig je dat jij controle over de kern van je leven te midden van de chaos hebt”, betoogt Stephen Guise.



Klein beginnen 

Gewoonten hebben immers een direct effect op jouw persoonlijke en professionele leven. Het veranderen van je leven hoeft echt niet bijzonder moeilijk te zijn. Vooral niet als je klein begint, het gedrag opbouwt en herhaalt dat oplevert wat je graag wilt. 



“Alle grote dingen komen voort uit een klein begin. De kiem van elke gewoonte is slechts een enkele, kleine beslissing”, zegt James Clear.



Bouw het juiste momentum op 

Het is echter vrij gemakkelijk om door nieuw gedrag overweldigd te raken. Houd het daarom simpel en streef naar een kleine verandering per keer. Want als je eenmaal jouw eerste doel hebt bereikt. Dan ben je gemotiveerder en klaar voor het volgende. 



Door één voor één goede gewoonten aan te nemen. Kun je beter het juiste momentum in jouw leven opbouwen. “Kies het leven dat het nuttigst is, en je gewoontes zal dit dan het aangenaamst maken”, zei Francis Bacon.



Dit zijn enkele kleine veranderingen die je kunt overwegen: 

Begin je dag bijvoorbeeld met een glas water in plaats van een kop koffie. Dit spoelt niet alleen je lichaam door. Maar het helpt je ook gehydrateerd te blijven voordat je dag begint. En vergeet natuurlijk ook niet om de hele dag daarna gehydrateerd te blijven. 



Of wil je graag jouw nachtrust verbeteren? Verplaats je bedtijd dan met 15 minuten. Je merkt dit nauwelijks, maar het kan zonder meer een verschil maken. 



Stel 2 tot 4 dagelijkse prioriteiten voor de dag op. Want door je takenlijst te beperken, kun jij jezelf beter concentreren en echt werk gedaan krijgen. Wees daarbij zeer duidelijk over de resultaten die je verwacht.



 Schenk jezelf tijd om te lezen: minimaal 30 minuten per dag. Een uurtje is echt ideaal. Je intellectuele en persoonlijke groei hangt hier per slot van rekening van af. 



Ga vooral naar buiten tijdens je werkpauzes. Dit is een ultieme kans om je hoofd leeg te maken, jezelf op te laden en je focus opnieuw te verbeteren. Dat is fijn wanneer je weer aan het werk gaat. 



Haal de hele dag bewust diep adem om zo de zuurstofcirculatie door jouw lichaam te verbeteren. De meeste mensen ademen helaas enkel in hun bovenborst. 



Omarm monotasking om jouw mentale chaos te minimaliseren. Want multitasken levert zelden de resultaten op die we ervan verwachten. 



Luister in jouw dagelijkse gesprekken vooral meer dan dat je spreekt. Want je leert niets als jij de enige bent die aan het woord is! 



Maak van jouw vrije tijd altijd een prioriteit. Zorg ervoor dat je elke dag weer wat tijd vrijmaakt om te ontspannen, op te laden en van het gezelschap van familie en vrienden te genieten. 



Beloof jezelf om het eerste en laatste uur van jouw van je mobiele telefoon dag weg te blijven. Dit verbetert de mentale helderheid en helpt je ook beter te slapen. 



Waardeer tenslotte zelfs de kleinste ervaringen die je gewoonlijk negeert. Denk daarbij aan quality time met je sociale connecties, de zons- en zonsondergang, of het zien en horen van de natuur. Of enkel te staren naar de maan en over het leven te filosoferen. Dit alles helpt je geest en lichaam weer optimaal met het heden te verbinden. 



SLAPEN

Bron: thomas-oppong.medium