Het weer in de winter kan soms grillig zijn, maar er zijn hierbij maar weinig dingen die zo bevredigend kunnen zijn als het kijken naar de witte sneeuw die op een koude winterdag naar beneden valt of dwarrelt. En al die prachtige witte winterlandschappen komen daarnaast ook met iets wat nog steeds een unieke specialiteit van het winterseizoen genoemd kan worden: sneeuwkristallen.



De geometrische ontwerpen van de sneeuwkristallen 

Sneeuwkristallen, die gewoonlijk sneeuwvlokken worden genoemd, vormen de verschillende vormen van bevroren neerslag die in de winter vallen. Deze kristallen zijn er in veel geometrische ontwerpen en verschillende atmosferische omstandigheden leveren hierbij verschillend gevormde kristallen op. 



Uitvergroot zijn alle sneeuwkristallen mooi, maar sommige zijn wellicht wat uitgebreider en delicater dan andere. 

Een sneeuwkristal begint als een waterdruppel die kiemt en bevriest rond een mineraal of organisch deeltje in verzadigde winterwolken. Extra vocht in de wolk hecht zich vervolgens aan de kern en het kristal begint te groeien.



Driedimensionale hexigonale vormen 

Sneeuwkristallen groeien in driedimensionale hexigonale vormen en worden in een aantal verschillende groepen ingedeeld, waaronder onder meer: kolommen, naalden, driehoeken en stellaire dendrieten.



De vorm van een sneeuwkristal is grotendeels te danken aan de vochtigheid en temperatuur van de wolk wanneer deze gevormd wordt. Groeipatronen die van de kern afkomstig zijn, zijn het gevolg van de veranderingen in temperatuur en vochtigheid wanneer het kristal naar de grond beweegt. 



Een winter kan, afhankelijk waar je woonachtig bent, verschillende soorten sneeuw met zich meebrengen, waaronder diamantstof kristallen. Dit zijn kleine kristallen die niet veel groter zijn dan de diameter van een haar en die naar beneden kunnen vallen als de temperaturen echt bitter koud zijn. 



Stellaire dentrieten komen ook veel voor. Dit zijn de zesvertakte kristallen die meestal in je opkomen bij het noemen van het woord sneeuwvlokken of -kristallen. Hun uitgebreide varenachtige stellaire dendrieten hebben bladachtige, varenachtige patronen op hun ‘sneeuwtakken’, en zijn groot en vrij duidelijk zichtbaar terwijl ze langzaam uit de wolken naar beneden komen dwarrelen. Twaalf vertakte kristallen worden daarnaast geproduceerd wanneer er twee dendrietkristallen met elkaar botsen en aan elkaar blijven plakken.



Geen twee sneeuwkristallen gelijk! 

Deskundigen zijn het erover eens dat het onwaarschijnlijk is dat twee sneeuwkristallen hetzelfde zijn, aangezien de omstandigheden waar elk afzonderlijk kristal doorheen gaat, nooit exact voor een identieke groei nagebootst zullen worden. 



Om dit beter te begrijpen, kan je nadenken over de 10 triljoen watermoleculen die er in elke vlok zitten en wat de kans is dat elk kristal precies in hetzelfde patroon groeit als dat van een ander kristal. De kansen daarop zijn wel heel erg klein.



Sneeuwkristallen zijn net als mensen! 

Het is ook leuk om er over na te denken dat elk sneeuwkristal, net als mensen, anders is dan elke andere! Sneeuw is heel bijzonder, dus geniet ook lekker van deze grote verzameling van sneeuwkristallen. Dit kan heerlijk buiten in de frisse lucht, of als je dat liever hebt gewoon stiekem vanuit je raam. 


SNEEUW

 



Bron: lifeinthefingerlakes