Een sleutelhanger lijkt voor sommigen misschien een onbeduidend object, maar het is daarentegen een aangenaam aandenken met een sentimentele waarde voor vele anderen, vaak verkregen als souvenir van reizen naar verre oorden of als een cadeau op gedenkwaardige momenten. 



We realiseren ons vaak niet eens hoe vaak we in ons dagelijks leven een sleutelhanger gebruiken. We hebben immers allemaal sleutels om ons heen, en of dit nu een huis- of een autosleutel is, zo’n sleutelhanger zorgt er niet alleen voor dat ze er aantrekkelijker uitzien, maar zorgt er alsmede voor dat onze sleutels opvallen, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn. 



De sleutelhanger is zelfs waarschijnlijk het allereerste waar we naar zoeken als we dagelijks onze sleutels zoeken!



De liefde voor sleutelhangers 

Het verzamelen van sleutelhangers, wat in het Engels ook wel bekend staat als copoclephily, is door de jaren heen een populaire hobby van veel mensen, van zowel jong als oud. Het woord Copoclephily is afkomstig van het Griekse woord Kope, wat handvat betekent, Kleis, wat voor sleutel staat en Phile betekent: ‘iemand die zich aangetrokken voelt tot...’ 



Dus als jij jezelf als een fervent copoclephilist beschouwt, of iets meer wilt weten over deze unieke hobby, lees dan nog even verder...



Het ontstaan van de sleutelhanger 

Voordat de sleutelhangers overal in iedere cadeauwinkel verkocht, begonnen ze als geluksfiches in oude beschavingen. Denk hierbij aan de bekende ‘konijnenpoot’ sleutelhanger die je ook nu soms nog wel kunt vinden. 



Die poot is in principe gebaseerd op echte voorwerpen die de Kelten zo rond 600 voor Christus droegen. Het enige verschil is dat ze (heel zielig... snik) de voet van een echt konijntje zouden afhakken, omdat ze dachten dat het met de onderwereld in zijn hol kon communiceren. Het dragen van een ​​konijnenpootje aan een touw werd toendertijd als een geluksteken gezien, aangezien het met een verhoogde vruchtbaarheid geassocieerd werd. 



De Kelten waren overigens niet de enigen die geluksvoorwerpen en amuletten bij zich hadden. Het Metropolitan Museum in New York laat een oud Egyptisch artefact te zien. Het is een egel uit speksteen gehouwen die aan een touwtje werd rondgedragen. 



Er is helaas weinig bekend over waarom dit als een geluksamulet beschouwd werd, maar de geleerden denken dat het te maken heeft met het feit dat egels sterke wezens zijn die tegen zware omstandigheden bestand zijn. 



De Kelten, Egyptenaren en vele andere oude beschavingen baanden zo de weg naar een toekomst van het met je meedragen van kleine snuisterijen... 



De ‘moderne’ sleutelhangers worden al meer dan een eeuw gebruikt om mensen te assisteren bij het meedragen van hun sleutels voor huizen, voertuigen en kantoren. De nieuwe sleutelhangerontwerpen bevatten echter veel handige hulpmiddelen, waaronder USB flash drives, zaklampen, flesopeners, et cetera. 



De beste sleutelhanger helpen jou zo in geval van nood vooruit, maar de meeste hebben wel hun eigen voordelen. Ze zijn namelijk:



Praktisch 

Een sleutelhanger zal meerdere keren per dag gebruikt worden voor: het huis op slot doen voordat jij op pad gaat, je auto ontgrendelen en bijvoorbeeld kantoorkasten en andere veilige opbergplaatsen vergrendelen en ontgrendelen.

Draagbaar 

Artikelen zoals sleutelhangers kunnen heel handig in handtassen, broek- of jaszakken en portemonnees vervoerd worden. Plus wanneer een ongebruikelijk ogende sleutelhanger in het bijzijn van andere personen gebruikt wordt, dan wekt dit veelal wel wat extra interesse in het item op.

Hun geld meer dan waard 

Sleutelhangers met extra functies bieden veelal een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding, want door zo’n hanger een toegevoegde functies te geven, is de kans groter dat ze soortgelijke items vervangen die de ontvanger al bezit. De toegevoegde zaklampfunctionaliteit kan het als een cadeau voor iemand anders veel nuttiger maken.



Een ideaal geschenk! 

Een fatsoenlijke sleutelhanger maakt jouw sleutels veiliger door ze bij elkaar te houden, plus het maakt het ook gemakkelijk om de sleutels te vinden wanneer jij ernaar in jouw tas zoekt. Bij het gebruik van een unieke sleutelhanger is de kans een stuk groter dat jij vlotter de sleutels vindt dan als je er niet eentje hebt. 



De sleutelhangers van i-Mania zijn verder licht van gewicht, klein van formaat en zijn ook niet zo duur. Daarmee is het een ideaal geschenk! 

KEYRING

 

 

Bronnen: o.a. londonhut, bobvila & qualitylogoproducts