Steeds meer sensationele nieuwskoppen en reactionaire oproepen tot een strengere matiging van TikTok dreigen volgens een atikel in ‘The Guardian’door de bomen het bos te missen! Je kunt je dan ook afvragen of er nu een ander social media platform is dat zoveel collectieve angst als TikTok veroorzaakt?



Een te gekke app of reden tot veel angst? 

Voor sommigen (vooral de jongere generatie) is TikTok gewoon een te gekke video-app op de smartphone. Voor anderen staat het echter symbool voor onze krachtigste sociale en politieke angsten. Waar houden al die jongeren zich erop mee bezig? 



Verzamelt het dan niet een enorme hoeveelheid aan gevoelige gegevens? Wordt die gebruikersdata niet naar gevaarlijke locaties meegesleurd? En bespioneert China hen daarbij?



Het ‘Lucky Girl syndroom’ 

De zorgen over de gegevensprivacy, hyperpersonalisatie en blootstelling aan content die schadelijk op TikTok kan. Dat zijn allemaal redelijke zorgen! Het zogenaamde ‘Lucky Girl syndroom’ van TikTok is dan ook zeker niet nieuw. En het heeft zelfs een uiterst duistere kant! 



TikTok is daarbij ook nog niet eens een vreemde eend in de bijt. Want het is gewoon een logische volgende stap op het pad van platformkapitalisme dat al door degenen die ervoor kwamen werd uitgestippeld. Het is een product dat daarbij misschien niet eens voor mensen is ontworpen, maar gewoon voor veel winst! 



TikTok’s toewijding aan algoritmisch samengestelde content is waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen waarom het zich van de rest onderscheidt. Want die speciale ‘voor jou’ pagina is immers verantwoordelijk voor de populariteit en winstgevendheid ervan. Maar ook voor veel schade. 



Want van TraumaTok en content die ongeordend eten en zelfbeschadiging aanmoedigt tot propaganda van influencers die Gen Z proberen voor het leger te rekruteren. Er is absoluut geen gebrek aan redenen om je echt flink zorgen te maken!



Bedreiging van de privacy en veiligheid 

Maar waar maken we ons echt zorgen over als we ons zorgen maken over TikTok? De meeste zorgen lijken dan misplaatste zorgen over de bredere status quo van het platformecosysteem. Want vrijwel alle veelgebruikte digitale platformen bedreigen de privacy en veiligheid van gebruikers. 



Ze delen hun verzamelde informatie immers met verschillende regeringen. Hebben het vermogen tot culturele en ideologische invloed en exploiteren de gebruikersgegevens voor hun eigen winst. 



Het hebben van een online anonimiteit is van groot belang. Want het stelt mensen in staat keuzes te maken, van gedachten te veranderen, te leren en te groeien. TikTok maakt helaas geen ruimte voor dit soort internet verkenning. Want het maakt het onmogelijk om nieuwsgierige gedachten zonder gevolgen te hebben!



Engagement- en aanbevelingsalgoritmen 

TikTok is echter niet de enige die engagement- en aanbevelingsalgoritmen gebruikt om gepersonaliseerde contentfeeds samen te stellen, maar het gaat daar wel tot het uiterste. 



Maar als we hier nog iets verder induiken. Als jij je zorgen over de algoritmen maakt die mensen problematische content laten zien. Dan zou jij je zonder meer zorgen over gerichte advertenties moeten maken. De logica van die gepersonaliseerde betrokkenheid is per slot van rekening hezelfde. 



En als jij jezelf zorgen over gerichte advertenties maakt. Dan zou jij je ook absoluut zorgen moeten maken over de manier waarop die gegevens voor winst onder toezichtkapitalisme worden verzameld. Want dat is wat dit zeer zeker mogelijk maakt!



Ben niet getikt maar denk beter na 

Dit alles is ook niet een oproep tot apathie. Maar eerder om hier ruimer over na te denken. Het is een duidelijke uitnodiging om al die zorgen over TikTok weg te nemen en ze te heroriënteren. Dus laten we TikTok daarom, vanwege de zorgen over gegevensoverdracht en een mogelijke toegang door de Chinese overheid, steeds meer onder de loep nemen. 



En ook al is TikTok nu van plan om 2.500 werknemers in dienst te nemen om jouw persoonlijke zorgen over haar gegevensbeveiliging weg te nemen. Wees desondanks op je hoede! Want je wilt zeker niet als getikt beschouwd worden als jij in de toekomst nog steeds TikTok gebruikt! 



SMART PHONES

Bron en idee: o.a. theguardian