Mensen houden van bloemen. Sommige personen zelfs zo veel dat ze een anthofiel genoemd wordt, ofwel iemand die wel heel veel van bloemen houdt. Lees hier een leuk verhaal over onze liefde voor deze fijn gekleurde en gegeurde geschenken van Moeder Natuur. 



Wij geven en ontvangen ook graag bloemen. In elke cultuur, in elk land en zelfs in iedere generatie hebben we dat altijd al gedaan, althans voor zover de deskundigen dat na kunnen gaan. Hoewel al die oude beschavingen wellicht niet zo erg bezig waren met jubilea en feestdagen, begonnen ze duizenden jaren geleden wel degelijk met het verbouwen van allerhande bloemgewassen. 



Sommige wetenschappers hebben geprobeerd te beweren dat onze huidige aanbidding voor al deze bloemengeschenken puur maatschappelijk is. We houden van ze omdat het schijnbaar zo hoort, maar degenen die zich op gedragspsychologie richten zijn al snel tot het besef gekomen dat er veel meer aan de hand is als het om bloemen gaat!



Bloemen verbeteren de emotionele gezondheid 

Volgens een Amerikaans gedragsonderzoek biedt de natuur ons met bloemen namelijk een eenvoudige manier om de emotionele gezondheid te verbeteren. De aanwezigheid van bloemen wekt vrolijke emoties op, verhoogt de gevoelens van tevredenheid met het leven en beïnvloedt het sociaal gedrag op een dusdanige positieve manier die veel verder gaat dan wat normaliter al gedacht wordt. 



Bloemen hebben dan ook een direct invloed op geluk. Niet alleen in het echte leven, maar alsook in deze studie toont men een ‘echte’ of ‘opgewekte’ glimlach bij het ontvangen van bloemen, wat blijk geeft van een buitengewone vreugde en dankbaarheid. Deze reactie is universeel en komt in alle leeftijdsgroepen voor. 



Bloemen hebben daarnaast een langdurig positief effect op onze stemmingen. Enkele studiedeelnemers hebben specifiek gemeld dat zij zich minder depressief, angstig en geagiteerd voelden na het ontvangen van bloemen, en toonden ze evenzo een groter gevoel van plezier en tevredenheid met het leven. 



Een korte tussenconclusie hiervan is dan ook de volgende: 



Bloemen maken intieme verbindingen mogelijk: de aanwezigheid van bloemen leidt tot meer contact met familie en vrienden. De wetenschap toont ons verder dat bloemen ons niet alleen gelukkiger maken dan we al wisten, maar ze eveneens een sterk positief effect op ons emotionele welzijn hebben. Als laatste brengen bloemen snel positieve emotionele gevoelens teweeg bij degenen die een kamer binnenkomen, waarbij ze deze ruimte gastvrijer maken en een sfeer van delen creëren. 



De bloemfixatie in onze genen 

Volgens sommige onderzoekers hebben we allemaal een bloemfixatie in onze genen. De oermensen die van bloemen hielden, maakten volgens hen waarschijnlijk meer baby’s dan degenen die dat niet deden. 500.000 jaar geleden hadden een aantal nomadische jager-verzamelaars namelijk een gave: een vreemde fixatie op bloemen. 



Al hun leeftijdsgenoten waren onverschillig voor bloemen. Maar het toeval wil dat er een paar maanden voordat er eetbare vruchten en noten verschijnen, er eerst bloemen aan deze bomen en struiken verschijnen. De dieren die op deze hapjes afkwamen, konden daardoor gemakkelijker gejaagd en vervolgens gegeten worden. Al die met bloemen gefixeerde nomaden werden zo dus van de ene voedselrijke omgeving naar de andere gelokt. Ze aten als koningen en brachten zo dus ook veel kinderen voort! 



Dit bijzondere verhaal is dan ook een weloverwogen veronderstelling te noemen waarom wij allemaal van de kleur, vorm en geur van bloemen houden! 



Maar de moderne mens jaagt over het algemeen niet meer zo veel, dit afgezien van het hebben van een jachtig bestaan! En wat is er nou prachtiger of rustgevender dan in zo’n gehaast leven heerlijk tot rust te komen door lekker sociaal met een prachtig bloemen hoesje van i-Mania om je smart met jouw geliefde vrienden en familie te babbelen. 



Mensen houden om verschillende redenen van bloemen, maar het simpele feit is dat ze ons gewoon heel gelukkig maken. Maak jezelf ook gelukkig met een bloemetje van i-Mania... of schenk een ander het geluk van bloemen met een prachtig bloemmotief cadeau! 



BLOEMEN



Bronnen: o.a. bloommagicflowers, safnow & medium